7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες
Το Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ ήταν εκεί!
Με μεγάλη επιτυχία, διοργανώθηκε το 7ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (VII European Conference of RM@Schools), στις 25 Οκτωβρίου 2022, στη Μπολόνια της Ιταλίας, από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (CNR) της Μπολόνιας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων RM@Schools & RM@Schools ESEE. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από μαθητές της Γενναδείου Σχολής και μέλη της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών (Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εταίρους στο Πρόγραμμα RM@Schools ESEE.
Υπάρχουν βρώσιμα ορυκτά; Ποια ορυκτά κρύβονται σε ένα ποτήρι και ποια σε ένα σκεύος μαγειρικής; Τι χρώμα έχει το αλάτι της Χαβάης; Τι αποκαλύπτει η συνάντηση ενός «αρειανού» και ενός αστροναύτη για τις ορυκτές πρώτες ύλες στον Άρη; Πόσες ορυκτές πρώτες ύλες χρειάζονται για την κατασκευή ενός διαστημοπλοίου; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις απάντησαν με ενθουσιασμό, εφευρετικότητα και γνώση οι μαθητές της 3ης τάξης του Γυμνασίου της Γενναδείου Σχολής, στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, παρουσιάζοντας τα project τους RM@Kitchen (Βαρελογιάννης Ιωάννης, Μαυρίδης Αντώνης, Πανόπουλος Πάρης Πασαλάκη Ελένη, Σταματοπούλου Δήμητρα) και RM@Mars (Καλογεροπούλου Ιωάννα, Μπρατσιάκος Βασίλης, Οικονόμου Μαρίζα, Τσερπέλη Εύα, Τσουρουνάκης Αντώνης). H ζωντανή σκηνική παρουσία τους και ο διαδραστικός τρόπος παρουσίασης των project που κέρδισαν τις εντυπώσεις όλων των συμμετεχόντων, ήταν αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας που έκαναν από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τη σημαντική συμβολή και καθοδήγηση των καθηγητών τους κκ Βασίλειο Γρίβα και Παναγιώτη Χασαπογιάννη και της υποστήριξης του διευθυντή του Γυμνασίου και του διευθυντή της Γενναδείου Σχολής κκ Ε. Περάκη και Σ. Φούφα. Η Διευθύντρια του Ορυκτολογικό Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ και Καθηγήτρια της Σχολής Μαρία Περράκη και ο Δρ. Απόστολος Κούρτης, ΕΔΙΠ της Σχολής ΜΜΜ του ΕΜΠ έδρασαν συμβουλευτικά στην όλη προσπάθεια.
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, μαθητές από διάφορες χώρες συμμετείχαν στο διαδραστικό παιχνίδι «Who wants to be a R(aw) M(aterial) ambassador?” που έχει σχεδιάσει η ελληνική ομάδα στο πλαίσιο του RM@Schools ESEE. Ο παρουσιαστής του παιχνιδιού, Απόστολος Κούρτης, και η βοηθός του Δέσποινα Ψαρράκη, ΥΔ ΕΜΠ, προσέφεραν γνώση αλλά και πολύ γέλιο στους παίκτες και το κοινό ενώ η Ελένη Γρηγοράκου, ΕΤΕΠ ΕΜΠ απαθανάτισε τις στιγμές. Οι νικητές έφυγαν με δώρα από το Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ.
Το συνέδριο έκλεισε με γεύσεις από τη γαστρονομία κάθε χώρας, όπου και πάλι η ελληνική συμμετοχή κέρδισε τις εντυπώσεις.
[Tα προγράμματα RM@SCHOOLS & RM@Schools ESEE, αφορούν στην εκπαίδευση μαθητών ευρωπαϊκών σχολείων (ηλικιακό εύρος 11-19 χρονών) σε θέματα Oρυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ). Σκοπός είναι η ενημέρωση των μαθητών για το ρόλο και τη σημασία των ΟΠΥ στην κάλυψη ουσιωδών αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας, η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, η εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές αρχές κυκλικής οικονομίας στην εξόρυξη, αξιοποίηση, χρήση/επανάχρηση ορυκτών πρώτων υλών κά. Στο τριετές πρόγραμμα RM@SCHOOLS-ΕSEE που διεξάγεται την περίοδο 2020-2022, συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκές χώρες και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (EIT Raw Materials). Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών (Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ομότιμος Καθηγητής Ι. Πασπαλιάρης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Καθηγήτρια A. Αδάμ, Εκπαιδευτική Σύμβουλο του Περιφερειακού Κέντρου Ελλάδας EIT Raw Materials, Καθηγήτρια M. Περράκη, Διευθύντρια Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ)].
Η ανάπτυξη του παιχνιδιού «Who wants to be a R(aw) M(aterial) ambassador?” έγινε από τους Μ. Περράκη, Καθηγήτρια, Π. Τσαγγαράτο, Επικ. Καθηγητή, Ι. Ηλία, Δρ. Γεωλόγο, η οποία επιμελήθηκε και τα γραφικά, και Β. Σκληρό, ΥΔ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RM@Schools ESEE.