Το γαιο-Όραμα δέχτηκε «υψηλούς προσκεκλημένους»!
Επίσκεψη του 4ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης στο Ορ
υκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ
To Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ της Σχολής, γέμισε και πάλι με τις παιδικές φωνές μαθητών, που το επισκέπτονται, πλέον καθημερινά, για ένα ταξίδι στον υπέροχο κόσμο των ορυκτών. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 10 Μαϊου 2022, δεχτήκαμε μια ιδιαίτερη επίσκεψη από τους μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης.
Κατά την επίσκεψή τους, για πολλούς η πρώτη φορά σε Μουσείο, οι μικροί μαθητές με έκπληξη ανακάλυψαν ότι γνωρίζουν ήδη πολλά ορυκτά και τις χρήσεις τους όπως το αλάτι που νοστιμίζει το φαγητό μας, τον γραφίτη με τον οποίο γράφουμε, τον αιματίτη που δίνει τα κόκκινα χρώματα στις ζωγραφιές μας, τον χρυσό, το ασήμι και τους πολύτιμους λίθους που βρίσκονται στα κοσμήματα, το κεχριμπάρι που δεν είναι τίποτα άλλο από το απολιθωμένο ρετσίνι δέντρων που θάφτηκαν πριν πολλά πολλά χρόνια, αλλά και το χαλαζία το βασικό συστατικό του γυαλιού. Το κάθε παιδί βρήκε το αγαπημένο του χρώμα σε ένα ορυκτό και όλα μαγεύτηκαν στην αίθουσα με τα φθορίζοντα. Στη συνέχεια, στο τμήμα των απολιθωμάτων έμαθαν για ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς που έζησαν πριν πολλά χρόνια και σήμερα έχουν εξαφανιστεί καθώς και για το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην εξέλιξη των ειδών.
Η χαρά και η δημιουργικότητά τους απογειώθηκαν όταν ως μικροί μεταλλειολόγοι φόρεσαν το κράνος του μεταλλειολόγου, προσανατολίστηκαν στο χώρο με τη βοήθεια της πυξίδας, χρησιμοποίησαν με πάθος το γεωλογικό σφυρί, μελέτησαν τα ορυκτά της άμμου με το μεγεθυντικό φακό και όταν δεν τους ικανοποίησε άλλο η μεγέθυνση του φακού συνέχισαν τη μελέτη τους στο στερεοσκόπιο, είδαν τη λάβα ενός ηφαιστείου κάτω από το μικροσκόπιο, έφτιαξαν τη γη με πλαστελίνες, κοσκίνισαν άμμο και ανακάλυψαν πολύτιμα μέταλλα και απολιθώματα, και πολλά άλλα.
Στο τέλος, τους αποχαιρέτησε ο PEPPER, o νέος ρομποτικός φίλος των μικρών μαθητών, με μουσική και χορευτικές κινήσεις.
Έφυγαν ικανοποιημένοι, γεμάτοι νέα γνώση για τον κόσμο των ορυκτών, το επάγγελμα του Μεταλλειολόγου-Μεταλλουργού αλλά και το Πολυτεχνείο, αυτό το «μεγάλο» σχολείο στο οποίο, όπως τους είπαμε, σε κάποια χρόνια, τους περιμένουμε να τους υποδεχτούμε και ως φοιτητές.
Και ναι, στο τέλος της ημέρας είχαμε 24 νέους μικρούς εν δυνάμει φοιτητές της Σχολής μας, οι οποίοι όπως πληροφορηθήκαμε εδώ και δύο μέρες αναζητούν, με τον εξοπλισμό που πήραν ως αναμνηστικό δώρο από το Μουσείο, ορυκτά στα πάρκα της Νέας Σμύρνης.
Τους μαθητές συνόδευσαν στην επίσκεψη η Διευθύντρια του Σχολείου κα Μαγδαληνή Χώνου, η υπεύθυνη νηπιαγωγός κα Βασιλική Οικονομοπούλου και η παιδαγωγός ειδικής αγωγής κα Αμαλία Ντουράκη.
Από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας έως σήμερα, έχουν επισκεφτεί το Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ και παρακολουθήσει τις εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος RM@Schools ESEE, 12 σχολεία και περίπου 400 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.