Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών η 4η Δεκεμβρίου, ημέρα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων και, γενικότερα, όσων εργάζονται με εκρηκτικές ύλες, αλλά και ημέρα γιορτής του κλάδου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ της Σχολής, παρακολούθησαν ο Πρύτανης ΕΜΠ, Καθηγητής Α. Μπουντουβής, οι Αναπληρωτές Πρύτανη Καθηγητές Ε. Σαπουντζάκης, Ι. Χατζηγεωργίου και Δ. Γκιντίδης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών Γ. Γρηγορόπουλος, συνάδελφοι από άλλες Σχολές του ΕΜΠ, φίλοι του Μουσείου, νέοι και παλαιοί απόφοιτοι της Σχολής και πολλοί φοιτητές.
Ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος άνοιξε την εκδήλωση, και έδωσε το λόγο στον Πρύτανη του ΕΜΠ, Καθηγητή Α. Μπουντουβή, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές στη Σχολή, με την αφορμή της εορτής.
Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της Σχολής, ανοίγοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο Sixteen Τons, το πιο γνωστό τραγούδι των μεταλλωρύχων, ένα τραγούδι που γνώρισε πάνω από 60 εκτελέσεις. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει δύο μοναδικές εκτελέσεις του, την ώρα που ο Κοσμήτορας το απέδιδε σε ελεύθερη μετάφραση. Η πρώτη, η πλέον γνωστή, από τον Tennessee Ernie Ford. Έκπληξη της εκδήλωσης, ήταν η δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού από το Νίκο Αποστολίδη, συνταξιούχο Καθηγητή της Σχολής, 93 χρονών σήμερα, ο οποίος το τραγούδησε, με καταπληκτική φωνή, μόλις ένα χρόνο πριν και χάρισε την εκτέλεση αυτή στο αρχείο της Σχολής.
Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Από τη λάμπα των ανθρακωρύχων Davy’s στη χρήση των εκρηκτικών υλών στην Τέχνη» δόθηκε από τον Καθηγητή της Σχολής Γ. Παναγιώτου. Ξεδιπλώνοντας τις ιστορίες, όπως ανέφερε, γύρω από τρία ονόματα, της Barbara, του Humphry και της Evelyn, έκανε μια αναδρομή στην παράδοση της σύνδεσης του κλάδου με τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφέρθηκε στο εμβληματικό σύμβολο του κλάδου, τη μεταλλευτική λάμπα, και έφτασε μέχρι μια απροσδόκητη χρήση των εκρηκτικών, στην Τέχνη (Detonography), δίνοντας το στίγμα ενός κλάδου με ισχυρές παραδόσεις και ταυτότητα αλλά και ενός κλάδου που δεν σταματά να εκπλήσσει. Στο τέλος της ομιλίας του, έδειξε μία μεταλλευτική λάμπα Clanny-Davy στη σημερινή τελειοποιημένη μορφή της, από την προσωπική του συλλογή. Ο κ. Παναγιώτου κέρδισε το κοινό, όχι μόνο εξαιτίας του βάθους των γνώσεών του για τον κλάδο αλλά και της ικανότητάς του να αναδεικνύει τις σοβαρές πλευρές των θεμάτων με ένα παιγνιώδη τρόπο και το χαρακτηριστικό χιούμορ του.
Η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Ορυκτολογικού Μουσείου Αν. Καθηγήτρια Μ. Περράκη, ευχήθηκε με τη σειρά της Χρόνια Πολλά στον κλάδο, αλλά και στους γεωλόγους οι οποίοι, επίσης, παραδοσιακά γιορτάζουν αυτήν την ημέρα. Μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχές του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών κ. Μαυρίδη και του Προέδρου του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Καθηγητή Ε. Λέκκα. Τέλος, ευχαρίστησε τον Καθηγητή Γ. Παναγιώτου, για την ομιλία του, καθώς και για τα μοναδικά ορυκτά, μεταλλευτικές λάμπες και άλλο εξοπλισμό, από την προσωπική του συλλογή, που δώρισε, πρόσφατα, στο γαιο-ΟΡΑΜΑ.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο φοιτητικός σύλλογος της Σχολής, θέτοντας προβλήματα και προβληματισμούς των φοιτητών.
Η εκδήλωση έκλεισε με «πηγαδάκια» συζητήσεων και ελαφρύ γεύμα, από το οποίο δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι παραδοσιακοί λουκουμάδες της γιορτής των μεταλλωρύχων!
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=u7HaXHBOJFw